Notícies

11 d'abril de 2019 - Informació general

L’Hospital del Mar és el primer de l’Estat que utilitza la implantació ecoguiada de vies mitjanes en afèresi per a pacients amb insuficiència renal o sense

L’Hospital del Mar és el primer de l’Estat que utilitza la implantació ecoguiada de vies mitjanes en afèresi per a pacients amb insuficiència renal o sense

Aquesta tècnica permet tractar pacients del Servei de Nefrologia amb menys complicacions associades al catèter, millorant la qualitat de vida dels pacients i optimitzant el temps. A més, altres serveis de l'Hospital se'n beneficien.

El Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar és el primer de l'Estat que ha implantat la utilització de la tècnica de la implantació ecoguiada de vies mitjanes per al tractament amb afèresis de pacients amb insuficiència renal. A la vegada, és pioner en la incorporació d'un equip que realitza l'afèresi per centrifugació, la qual cosa permet oferir-la a altres serveis del centre i pacients d'altres hospitals, que també s'estan beneficiant d'aquest abordatge pioner, que ofereix més seguretat i menys molèsties als malalts.

Afèresi_ecoguiada

L'afèresi és una tècnica de depuració extracorpòria, que s'utilitza per filtrar la sang dels pacients i separar el plasma de la resta dels seus components, eliminant-ne així les substàncies nocives. La novetat de la seva aplicació a l'Hospital del Mar és la seva aplicació per tractar pacients amb insuficiència renal en tractament amb diàlisi i altres patologies sense afectació de la funció renal.

 

Avantatges

Un dels avantatges de l'afèresi és que no es necessita un gran flux de sang per realitzar-la. Per tant, no cal utilitzar vies centrals per accedir a les grans venes, sinó que es pot accedir a través de les vies perifèriques o de les mitges. Gràcies a això, "no cal sotmetre al pacient a un procés tan invasiu com col·locar una via central", explica la Dra. Eva Rodríguez, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia. A la vegada, "punxes menys, hi ha menys dolor per al pacient, la taxa d'èxit d'inserció és més alta i ofereixes més seguretat al pacient".

Afèresi_ecoguiada

Això s'aconsegueix gràcies a la utilització de l'ecògraf per localitzar les venes i comprovar que tenen el flux necessari per a realitzar el procediment. "La part més difícil d'aquesta tècnica és tenir un accés vascular. La via central no dona problemes de flux. Les vies perifèriques sí que poden donar problemes, però, en pacients determinats, la utilització de l'ecògraf permet determinar de forma molt precisa si la vena és adequada", destaca Ana Calleja, infermera del Servei de Nefrologia.

Afèresi_ecoguiada

Com explica la infermera de teràpia endovenosa, Elisabeth Lafuente, l'aplicació d'aquesta tècnica "respecte a la infusió de medicació, permet obtenir una millor dilució del medicament, ja que hi ha més flux sanguini. I respecte a l'extracció de sang a través d'aquesta via, gràcies a l'ecògraf, podem veure que la ràtio catèter-vena és correcte, inserim a la primera i ens beneficiem del flux de la vena axil·lar per poder fer la fotoafèresi".

Lafuente destaca que "l'accés vascular ha estat sempre l'handicap a l'hora de tractar els pacients. Hem estat limitats en el tractament per falta d'accés vascular i ara, amb aquestes tècniques, ho podem abordar". Aquesta tècnica, que permet disminuir el temps de preparació per al tractament i millorar la qualitat de vida del pacient, es va començar a aplicar a Oncologia i Hematologia i s'ha ampliat a tot l'Hospital amb el Programa integral d'atenció al pacient en la inserció ecoguiada de catèters venosos centrals (PICC) i midlines. Precisament, aquesta iniciativa ha estat valorada per la Societat Catalano-Balear d'Infermeria per atorgar a Elisabeth Lafuente el premi Joves Talents en la categoria d'Atenció Hospitalària.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat