Notícies

14 de març de 2019 - Notes de Premsa

Primera cirurgia làser a l’Estat per tractar l’epilèpsia i tumors cerebrals

Primera cirurgia làser a l’Estat per tractar l’epilèpsia i tumors cerebrals

L'Hospital del Mar és el primer centre de l'Estat i un dels primers d'Europa que utilitza la tecnologia làser per tractar l'epilèpsia i tumors cerebrals de forma mínimament invasiva, segura i ràpida. De moment, s'han realitzat tres intervencions amb èxit a pacients amb epilèpsia. En només 48 hores, van rebre l'alta i van poder marxar a casa. El centre intervindrà 10 pacients cada any amb aquesta tècnica pionera.

L'Hospital del Mar és el primer centre de l'Estat i un dels primers a Europa que utilitza l'ablació amb làser per tractar casos d'epilèpsia i de tumors cerebrals. Es tracta d'una tècnica a l'abast de pocs hospitals europeus (fins ara només s'han tractat una vintena de casos al continent), fruit de la col·laboració del Servei de Neurocirurgia, de la Unitat d'Epilèpsia i del Servei de Radiologia, amb el suport del Servei d'Anestesiologia. Amb ella es poden eliminar tumors i focus epilèptics de forma mínimament invasiva, segura i ràpida, amb una significativa reducció del temps d'ingrés dels pacients després de la intervenció.

Ablació_làser

D’esquerra a dreta, el Dr. Jaume Capellades, el Dr. Gerardo Conesa i el Dr. Rodrigo Rocamora

 

Intervenció controlada gràcies a la ressonància magnètica

El procediment s'inicia amb la selecció dels pacients que compleixen els requisits per poder sotmetre's a aquesta tècnica. Es tracta d'aquells que presenten lesions molt localitzades, siguin focus epilèptics o tumors, malignes o benignes. En el cas de pacients diagnosticats amb epilèpsia, es poden tractar casos d'hamartomes hipotalàmics, lesions múltiples, esclerosi tuberosa o displàsies cerebrals profundes. També angiomes cavernosos, meningiomes i altres patologies.

Ablació_làser

La intervenció comença al quiròfan, on els neurocirurgians practiquen les incisions necessàries per introduir al crani del pacient una sonda làser. La inserció es fa amb l'assistència del sistema robòtic ROSA®. Un cop s'ha realitzat, es trasllada al pacient a les instal·lacions de la Unitat de Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia. El pacient anestesiat se situa al tub de ressonància magnètica i es confirma amb les imatges que s'ha assolit el punt a tractar. Es planifica l'objectiu i s'inicien els pols d'energia amb el sistema làser VISUALASE® que cremarà el teixit (ablació). El Dr. Jaume Capellades, cap de la Unitat de Neurorradiologia, indica que "el grau d'ablació s'avalua mitjançant mapes de termografia per ressonància que permeten un seguiment constant del procés, proporcionant una gran precisió en la lesió induïda i, sobretot, seguretat, impedint la coagulació de les estructures crítiques adjacents". Les descàrregues es poden repetir les vegades que es considerin necessàries per garantir la destrucció del teixit danyat. El treball dins d'un entorn magnètic afegeix complexitat pels neurocirurgians i anestesiòlegs.

Com explica el Dr. Gerard Conesa, cap del Servei Mancomunat de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, "amb aquesta tècnica es pot accedir a lesions de menys de 3 cm de diàmetre en territoris de difícil accés en una cirurgia convencional". Cal destacar que el làser permet definir de forma més acurada els marges de la zona a tractar i que, en ser una emissió d'alta energia, crema i cauteritza el teixit, evitant així sagnats i possibles hemorràgies. A més, "en ser una tècnica tèrmica, es pot repetir el procediment les vegades que calgui al llarg del curs de la malaltia", destaca el Dr. Conesa.

Ablació_làser

Fins ara, l'equip ha realitzat tres intervencions en pacients diagnosticats amb epilèpsia (2) i amb un hamartoma (el segon tractat amb aquesta tècnica a Europa), els dies 24 de gener, 20 de febrer i 6 de març d'aquest any. En els tres casos, el procediment es va realitzar sense problemes i els pacients van rebre l'alta només 48 hores després de ser tractats. Per contra, les tècniques habituals fan necessari que els pacients romanguin ingressats durant, com a mínim, una setmana.

 

Un canvi de paradigma

El Dr. Rodrigo Rocamora, cap de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar assegura que aquesta tècnica "canvia el paradigma del tractament en epilèpsia, en poder destruir, de forma efectiva i segura, lesions en localitzacions complicades o perilloses per a una cirurgia oberta, o que, en última instància, no és necessària". Gràcies a ella, es poden tractar lesions múltiples en localitzacions diverses, és a dir, diferents focus epilèptics a la vegada en cas que al pacient se'n detecti més d'un. I tot plegat, sense provocar efectes secundaris, ja que les zones tractades "són zones patològiques, sense utilitat, més enllà de generar crisis epilèptiques", apunta el Dr. Rocamora.

"Aquesta tècnica no limita el ventall d'intervencions que es poden realitzar al pacient", explica el Dr. Conesa, que afegeix que "obre la porta a combinar diversos tractaments en una única intervenció, estalviant al pacient noves cirurgies i altres tipus d'intervencions".

La intenció de l'equip de l'Hospital del Mar és realitzar una desena d'intervencions cada any a pacients que compleixin els requisits per poder-se sotmetre a aquest tipus de tractament.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat