Notícies

7 de març de 2019 - Informació general

La filòsofa i escriptora Simone de Beauvoir, protagonista del Dia Internacional de la Dona a l’Hospital del Mar

La filòsofa i escriptora Simone de Beauvoir, protagonista del Dia Internacional de la Dona a l’Hospital del Mar

8 de març Dia Internacional de la Dona

Fins al dia 14 de març, el vestíbul del centre acull una exposició de l'Institut Català de les Dones sobre aquesta pensadora francesa, figura destacada del moviment feminista. És una iniciativa promoguda per la Comissió d'Igualtat del PSMAR.

La Comissió d'Igualtat del Parc de Salut Mar se suma un any més a la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, una jornada de reivindicació de la feina que queda per fer per eliminar la discriminació que les dones pateixen a la nostra societat. Ho fa acollint fins al 14 de març al vestíbul principal l'exposició Simone de Beauvoir, feminista i escriptora, que reivindica la figura d'aquesta pensadora francesa, figura clau en el moviment feminista del segle XX. L'exposició és una iniciativa de l'Institut Català de les Dones.

Exposició_Dia_Dona

Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora, ha estat una referència clau en la teoria i la pràctica feministes, tant a través de la seva obra com de la seva trajectòria vital. Nascuda a París l'any 1908, en el seu llibre El segon sexe, publicat el 1949 i en el qual analitza els mecanismes de dominació dels homes sobre les dones, assegura que la feminitat és una concepció cultural, que no es desprèn del fet de tenir un sexe femení. La influència de l'autora ha provocat debats apassionats i ha fet avançar el moviment feminista en el darrer segle.

Exposició_Dia_Dona

 

La discriminació de la dona

Aquest 8 de març, sota el lema #SomAquí #Som8deMarç, es torna a reivindicar la feina que queda per fer per superar la discriminació sistemàtica de les dones, i una de les pitjors xacres de la nostra societat, la violència contra les dones i els seus fills i filles. En aquest sentit, l'Institut Català de les Dones s'ha sumat a la vaga feminista convocada per aquesta jornada a tot el món.

Si posem la situació de la dona en xifres, el 57,4% de les llicenciades són dones, davant el 42,6% d'homes, segons dades del Departament d'Empresa i Coneixement. Però l'atur femení és més elevat (el 12,7% davant el 11% del homes, segons dades de l'Idescat), la diferència salarial es manté (la bretxa salarial és encara del 14% a Catalunya, segons confirma l'Idescat), i la seva representació política continua per darrere. Només un 18,4% de les alcaldies catalanes les ocupen dones, com revelen les dades recollides per l'Institut Català de les Dones. A la vegada, tenen més malalties cròniques que els homes, amb una diferència de 6 punts, que es manté en el temps, segons l'Observatori Català de la Salut, amb una esperança de vida de gairebé 86 anys, davant els poc més de 80 dels homes (dades de l'Idescat).

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat