Notícies

15 de novembre de 2018 - Informació general

III Jornada sobre Bioética del PSMAR

III Jornada sobre Bioética del PSMAR

La trobada, organitzada pel Comitè d'Ètica Assistencial i el Servei d'Atenció al Ciutadà del PSMAR, ha analitzat el debat sobre l'eutanàsia i el dret a disposar de la pròpia vida, l'estat de la qüestió i els diferents posicionaments existents.

Els aspectes ètics de l'eutanàsia i el dret a disposar de la pròpia vida, així com el debat actual sobre la proposició de regulació legal de l'eutanàsia a l'Estat i la seva situació al món han estat els temes tractats a la III Jornada del Comitè d'Ètica Assistencial i del Servei d'Atenció al Ciutadà del PSMAR celebrada el 15 de novembre. Precisament, la presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial del Parc de Salut Mar, la Dra. Ana Zapatero, ha obert la jornada destacant el moment polític en el qual es troba la qüestió. Ha apuntat la importància que els professionals sanitaris en parlin, ja que "hem de començar a pensar que en uns mesos és possible que ens arribin a la consulta o visitem a pacients que ens demanin accedir a un procés que culmini amb l'eutanàsia, o bé informació de com estan les coses, i és important que nosaltres, com a professionals, estiguem informats". En el mateix sentit, el Director Mèdic de l'Hospital del Mar, Julio Pascual, ha assegurat que la iniciativa s'inscriu en la intenció de la institució "de posar els mitjans professionals perquè la societat pugui caminar en el debat en el qual estem immersos. Crec que el debat ètic i moral s'ha de desenvolupar encara més". La subdirectora general de la Cartera de Serveis i el Mapa Sanitari del Departament de Salut, Anna Mompart, ha assegurat que en aquest debat, el govern treballarà "aportant criteris clars i transparents a la despenalització, evitar la burocratització i, sobretot, situant la dignitat de la persona en el nucli de la normativa".

Jornada_etica_2018

 

Situació legal de l'eutanàsia al món

La conferència central de la jornada l'ha ofert Albert Royes, Doctor en Filosofia i membre de l'Observatori de Bioètica i Dret (OBD), de la Universitat de Barcelona i coordinador del llibre de l'OBD, Morir en llibertat, que ha repassat la situació del debat sobre l'eutanàsia al món. En aquest sentit, ha situat el debat assegurant que "les decisions sobre la disponibilitat de la pròpia vida se situen en dos contextos, un el de la llibertat individual de les persones en allò que només a elles els concerneix, i el seu sentit personal de la dignitat, i, en segon lloc, estem parlant de la solidaritat amb el patiment de les persones. Ningú demana ajuda per morir trivialment, ni per estalviar despeses, ho fa perquè pateix".

Jornada_etica_2018

El Dr. Albert Royes

 

Visions sobre l'eutanàsia

La taula rodona que ha tancat la jornada, moderada per Priscila Giraldo, Cap d'Atenció al Ciutadà de l'Hospital del Mar i membre del Comitè d'Ètica Assistencial, ha comptat amb representants de diferents visions i col·lectius implicats en el debat sobre l'eutanàsia. En aquest sentit, Màrius Morlans, vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya, ha volgut destacar la importància del treball en equip a l'hora de prendre aquest tipus de decisions. Per això, ha reclamat als legisladors que "seria bo que fessin un pas endavant i que reconegués que en el segle XXI treballem en equip i, per tant, obrir a la participació d'altres professionals. Per a mi, el més important és garantir la voluntat d'aquella persona". En relació amb aquest fet, Montse Busquets, infermera i membre de la Comissió Deontològica del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona, ha apuntat que "els grans oblidats en aquesta situació són els professionals. Els gestors i responsables dels centres i unitats han d'entendre que ells també tenen una responsabilitat molt important en crear les condicions perquè això es pugui portar a terme, no pot recaure només a les persones individuals".

Jornada_etica_2018

D'altra banda, Isabel Alonso, presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, ha celebrat la iniciativa de regular legalment l'eutanàsia, ja que "tenir una llei acabarà amb la clandestinitat, permetrà parlar molt més amb les famílies i treballar en equip, amb psicòlegs i treballadors socials que tenen un paper fonamental en aquest tema". També ho ha celebrat la Dra. Juana Martínez, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, per qui "la llei és una oportunitat d'avançar en l'autonomia del pacient, i un canvi en la concepció que tenim de la medicina, ho anem canviant de mica en mica, amb el dia a dia. El pacient té la capacitat i, molt millor que nosaltres, de decidir què és per a ell vàlid". Malgrat tot, el Dr. Christian Villavicencio-Chávez, professor de Bioètica de la Universitat Internacional de Catalunya ha fet un advertiment, destacant que "la formació a l'àmbit sanitari i de la societat és vital abans d'obrir una porta o una caixa de Pandora que podria generar una vulnerabilitat en unes situacions a les quals no hi ha metges capacitats".

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat