Notícies

7 de novembre de 2018 - Informació general

El Dr. Jesús Lafuente, nomenat acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Europea de Doctors

El Dr. Jesús Lafuente, nomenat acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Europea de Doctors

El seu accés es va confirmar el passat 4 d'octubre, amb un discurs d'ingrés centrat a la història i evolució de la neurocirurgia.

El Dr. Jesús Lafuente, director de la Unitat Funcional de Cirurgia de la Columna Vertebral, ja és acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Europea de Doctors. El neurocirurgià de l'Hospital del Mar va accedir a aquesta distinció el passat 4 d'octubre, amb un discurs d'ingrés en el qual va repassar la història i l'actualitat de la seva disciplina, amb el títol De la neurocirugía mística de antigüedad, a los retos que afrontan en el siglo XXI. Los cambios de paradigma según la evolución de la Neurocirugía en el tiempo. La resposta va anar a càrrec del Dr. Luis Carrière Lluch, Doctor en Odontologia.

Dr_Lafuente_RAED

El Dr. Jesús Lafuente

El discurs del Dr. Lafuente va destacar la importància del cervell humà, "que només representa el 2% del pes del nostre cos, però del qual parteixen totes les ordres que acaben regulant el nostre organisme. Del que és simple a el que és complex". A la vegada, va recordar l'elevada complexitat de la seva especialitat, "la que més ha trigat a arribar un desenvolupament, que avui encara no es pot considerar ple", tot i ser "la cirurgia cranial més antiga que es coneix", amb exemples de cranis trepanats al neolític.

Tot plegat va portar al nou acadèmic a reflexionar sobre el futur de la seva especialitat. "El desafiament continua sent important, ja que el coneixement de les funcions del cervell encara és limitat", va apuntar. Però la fita ha de ser, segons el Dr. Lafuente, "millorar els resultats dels nostres pacients, fet que inclou la recopilació i anàlisi de dades de forma honesta, la millora de les nostres habilitats quirúrgiques i actualitzacions, l'expansió del nostre cercle d'influència, l'obertura a les noves tecnologies i, d'aquesta manera, marcar la diferència cada dia amb més presència, dedicació i lideratge". I va acabar fent aquesta reflexió: "com a científics, tenim diverses obligacions que hem de seguir en aquest ordre, l'ús de la tecnologia al servei del nostre art, l'art al servei de la nostra ciència, la ciència al servei nostre, els metges, i nosaltres al servei dels pacients".

 

El Dr. Jesús Lafuente

Nascut a Saragossa, es va llicenciar en medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1991. Va realitzar l'especialitat en neurocirurgia al National Hospital for Neurology and Neurosurgery de Londres i va defensar la seva tesi doctoral l'any 2004. En aquests moments dirigeix la Unitat Funcional de Cirurgia de la Columna Vertebral de l'Hospital del Mar. L'any 2015 va ser nomenat president electe de l'European Association of Neurosurgical Societies, càrrec que va assumir l'any 2017. A la vegada, presideix la Societat Catalana de Neurocirurgia. El Dr. Lafuente és autor de més de 25 articles en revistes indexades i d'una desena d'articles a llibres especialitzats.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat