Notícies

20 de juliol de 2018 - Informació general

L’Hospital del Mar posa en marxa la seva Unitat Funcional d’Immunodeficiències Primàries (IDP)

L’Hospital del Mar posa en marxa la seva Unitat Funcional d’Immunodeficiències Primàries (IDP)

Es tracta d'una unitat multidisciplinària que permetrà el diagnòstic precoç d'aquestes malalties i el seu tractament. La coordinarà la Dra. Mª Lourdes Cos, del Servei de Medicina Interna.

Les immunodeficiències primàries (IDP) són un grup heterogeni de malalties, de les quals, a com a mínim 300 d'elles, s'ha trobat una alteració genètica que afecta el funcionament del sistema immune. Per tractar aquests casos és important tant obtenir un diagnòstic precoç com l'elecció del tractament adequat. Per fer-ho, l'Hospital del Mar acaba de crear una nova Unitat Funcional d'Immunodeficiències Primàries, formada per professionals dels serveis de Medicina Interna, Pediatria, Hematologia, Immunologia, el Laboratori de Referència de Catalunya i la Unitat de Genètica Clínica, amb la col·laboració del Servei de Farmàcia.

Unitat_DIP

Alguns dels membres de la nova unitat

Aquests professionals fa dos anys que treballen com a grup multidisciplinari, que ara es converteix en una unitat funcional. Com explica el Dr. Leonardo Mellibovsky, cap clínic del Servei de Medicina Interna, "es tracta de malalties infradiagnosticades, que, per tant, requereixen una atenció especialitzada". El treball en equip dels diferents especialistes permetrà evitar retards en el diagnòstic i l'aplicació dels tractaments existents i altament eficaços, com ara la immunoglobulina. "Diagnosticar vol dir millorar la qualitat de vida, l'expectativa de vida, disminuir el nombre d'infeccions i el d'ingressos hospitalaris", destaca el Dr. Mellibovsky.

De moment, a l'Hospital del Mar, 15 pacients segueixen tractament, sobretot per immunodeficiència comú variable, que és la immunodeficiència simptomàtica més freqüent en els adults. Altres 5 més ho fan al Servei d'Hematologia per immunodeficiència secundària provocada per fàrmacs. Aquestes xifres es poden triplicar en els pròxims 10 anys, segons les previsions dels responsables de la nova unitat.

 

Potenciar la recerca

La creació de la Unitat Funcional d'Immunodeficiències Primàries també permetrà potenciar la recerca que es fa en aquest camp a l'Hospital del Mar. Ja està en marxa la participació dels seus membres en un projecte amb diversos hospitals catalans per obtenir el genotipus d'aquestes malalties. A la vegada, es crearan els protocols de diagnòstic i actuació de les IDP al centre i se'n farà difusió, i s'assessorarà el Comitè de Farmàcia a la prescripció d'immunoglobulines.

 

Les IDP

La prevalença d'aquest grup de malalties és d'1/1.200 habitants. Estan infradiagnosticades, per desconeixement o bé per dificultat d'arribar al diagnòstic. El retard en assolir-lo produeix que els pacients pateixin infeccions de repetició, múltiples reingressos hospitalaris i una més gran morbimortalitat amb un fort impacte socioeconòmic. A més, amb un seguiment periòdic es diagnostiquen de forma precoç altres malalties associades, com ara neoplàsies i malalties autoimmunes.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat