Notícies

28 de març de 2017 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar incorpora una plataforma diagnòstica que ajudarà a predir la resposta a la immunoteràpia en càncer de pulmó

L’Hospital del Mar incorpora una plataforma diagnòstica que ajudarà a predir la resposta a la immunoteràpia en càncer de pulmó

L'Hospital del Mar es posiciona com a centre de referència per a la determinació de biomarcadors de resposta a la immunoteràpia en càncer de pulmó gràcies a la incorporació d'una plataforma diagnòstica nova. La detecció d'aquest biomarcador -anomenat PD-L1- mitjançant una tècnica immunohistoquímica, és determinant en alguns casos per a poder administrar tractaments d'immunoteràpia i permetrà identificar aquells pacients amb una probabilitat més alta de beneficiar-se d'aquest tractament.

Aquest avenç ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració amb Brystol-Myers Squibb (BMS), que posa en valor el lideratge dels oncòlegs i patòlegs de l'Hospital del Mar en el diagnòstic molecular del càncer i en l'aplicació dels tractaments més avançats basats en la immunoteràpia. Així, qualsevol oncòleg espanyol que necessiti la determinació de PD-L1 per a decidir si el seu pacient es podrà beneficiar de la immunoteràpia, podrà enviar la mostra perquè sigui analitzada a l'Hospital del Mar o en un dels altres dos centres de referència d'àmbit nacional, l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid i el Complex Hospitalari Universitari de Santiago de Compostela. La plataforma inclou un sistema exhaustiu de seguiment d'aquestes mostres, i de comunicació entre els oncòlegs que ho sol·liciten i els patòlegs que efectuïn les determinacions.

La immunoteràpia ha representat un canvi molt significatiu en el pronòstic d'un subgrup de pacients amb càncer de pulmó, i s'ha convertit en el tractament estàndard del subtipus de càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el més freqüent. S'indica per a aquells pacients que ja han rebut quimioteràpia prèviament, i s'ha constatat una taxa de resposta al tractament del 20% i un augment de la supervivència dels pacients respecte dels tractaments clàssics amb quimioteràpia.

Com actua la immunoteràpia quan el pacient no respon al tractament?

Les proteïnes PD-1/PD-L1 eviten que s'activi la resposta immune dels pacients contra el tumor. L'administració d'immunoteràpia basada en fàrmacs com el nivolumab i el pembrolizumab bloca la unió d'aquestes proteïnes i permet que els limfòcits antitumorals compleixin la seva funció. D'aquesta manera es milloren les opcions terapèutiques per a aquests pacients respecte de la quimioteràpia convencional, fet que ha representat un canvi important en el paradigma terapèutic, atès que hi ha un subgrup de pacients que es beneficien d'aquest tractament durant llargs intervals de temps.

"La tinció immunohistoquímica de la proteïna PD-L1 és fins al moment el predictor més efectiu de benefici d'aquests fàrmacs, i el seu nivell d'expressió ens facilita informació per a identificar aquells pacients amb una probabilitat més alta de beneficiar-se dels tractaments amb immunoteràpies", explica la Dra. Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó del servei d'oncologia de l'Hospital del Mar.

D'altra banda, la Dra. Arriola valora que "aquest tipus d'acords com el subscrit amb BMS posicionen l'Hospital del Mar com un centre d'excel·lència en el diagnòstic molecular del càncer i afavoreixen la transferència de coneixement. A més, és un reconeixement dels èxits assolits amb anterioritat en altres projectes de determinació de biomarcadors en càncer gràcies al treball conjunt dels serveis d'oncologia i patologia de l'Hospital del Mar".

Hospital del Mar, centre de referència d'altres determinacions moleculars

L'Hospital del Mar ja és un centre de referència per a altres determinacions moleculars, com per exemple ALK en el càncer de pulmó, i aquest nou projecte permetrà consolidar el lideratge de l'Hospital en l'àmbit nacional quant a la determinació de biomarcadors en càncer.

La Dra. Lara Pijuan, patòloga especialista en càncer de pulmó i experta en les diverses tecnologies per a la detecció de PD-L1, explica: "Estem molt orgullosos d'haver estat seleccionats per a aquesta iniciativa. Ens permetrà incrementar el nostre coneixement i experiència en aquest camp i beneficiar directament els pacients".

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat