Notícies

10 de novembre de 2016 - Notes de Premsa

Es presenta un projecte innovador per tractar pacients amb anorèxia nerviosa severa mitjançant tècniques neuroquirúrgiques

Es presenta un projecte innovador per tractar pacients amb anorèxia nerviosa severa mitjançant tècniques neuroquirúrgiques

Un estudi de l'Hospital del Mar ofereix una alternativa de tractament a pacients amb anorèxia severa, crònica, resistent al tractament i sense cap altra opció terapèutica. Es tracta d'un tractament neuroquirúrgic pioner finançat amb una beca del Ministeri de Sanitat (FIS). L'equip multidisciplinari que el porta a terme presenta avui el projecte en el marc del XII Congrés Hispano Llatinoamericà de Trastorns de la Conducta Alimentària, convidats pel comitè científic.

L'estimulació cerebral profunda és una tècnica emprada des de fa anys en Neurocirurgia per tractar patologies com la malaltia de Parkinson, la tremolor o la distonia. En els últims anys, han sorgit alguns estudis sobre l'aplicació d'aquesta tècnica a malalties mentals com la depressió major i el trastorn obsessiu compulsiu. Tanmateix, no hi ha estudis a Europa sobre l'aplicació d'aquesta tècnica en pacients amb anorèxia nerviosa. Només s'ha tractat mitjançant estimulació cerebral profunda algunes pacients amb anorèxia nerviosa al Canadà i a la Xina, amb bons resultats.

La tècnica quirúrgica consisteix en la col·locació d'uns elèctrodes en una diana seleccionada del cervell, "en el nostre projecte s'estimularà una àrea concreta del cervell (el cíngol subgenual o el nucli accumbens) segons el perfil clínic del pacient, mitjançant un sistema robòtic -robot ROSA-, connectant aquests elèctrodes a un generador que, a manera de bateria, enviarà l'estímul elèctric als elèctrodes esmentats. És una cirurgia amb poc risc de complicacions", explica la Dra. Gloria Villalba, neurocirurgiana i membre de l'equip de recerca.

L'estimulació cerebral profunda és una tècnica reversible i ajustable. Aquestes característiques la converteixen en una tècnica més idònia per al tractament quirúrgic de malalties mentals respecte a altres tècniques ablatives. Aquestes diferències entre les diverses experiències dutes a terme i el nou projecte que inicia l'Hospital del Mar es debatran avui a la taula rodona sobre Tractaments neuroquirúrgics dels trastorns de la conducta alimentària en el XII Congrés Hispano Llatinoamericà de Trastorns de la Conducta Alimentària. L'estudi inclourà 8 pacients amb anorèxia crònica, severa i refractària als quals se'ls estimularà el cíngol subgenual o el nucli accumbens, segons el perfil clínic. "Totes dues dianes d'estimulació són punts claus en aquesta malaltia mental. L'objectiu no és estimular una diana que controli la gana, sinó estimular una diana que millori els circuits de l'estat d'ànim, l'ansietat i la motivació/recompensa", explica la Dra. Gloria Villalba.

Pacients crònics sense opcions terapèutiques

Els pacients amb anorèxia són seleccionats per l'Hospital del Mar en col·laboració amb l'Institut de Trastorns Alimentaris (ITA), que és un dels centres de referència per a pacients amb trastorns alimentaris. S'inclou en aquesta possibilitat de tractament neruroquirúrgic pacients amb anorèxia de més de 10 anys d'evolució i que no responen a altres tractaments (la malaltia reapareix o no es completa el tractament), amb disminució molt severa del pes, per sota d'un IMC de 17 però per sobre de 13 (36 kg aproximadament). "No hi podem incloure pacients amb trastorns mentals com la psicosi o el trastorn bipolar, pacients amb contraindicacions neurològiques, embarassades o que visquin molt lluny del punt d'estudi", explica el Dr. Víctor Pérez, cap del servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar i membre d'aquest equip multidisciplinari.

És freqüent que els pacients amb anorèxia nerviosa tinguin trastorns psiquiàtrics secundaris a la mateixa anorèxia i que convisquin amb diferents problemes combinats, sovint depressió o trastorns obsessius compulsius (TOC). Aquests problemes psiquiàtrics secundaris, que també s'aborden gràcies a aquesta electroestimulació profunda, són els que d'altra banda no permeten als pacients millorar amb els tractaments habituals. "Amb aquesta nova tècnica pionera que es proposa des de l'Hospital del Mar confiem poder tractar els pacients amb anorèxia nerviosa crònica, severa, resistent a altres tractaments i que, per tant, no tenen altres opcions terapèutiques, oferint-los així una alternativa", conclou la Dra. Villalba.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat