Notícies

28 de juny de 2023 - Informació general

El Dr. Joaquín Arribas rep un dels 6 ajuts atorgats per la Fundació Mutua Madrileña a centres catalans

El Dr. Joaquín Arribas rep un dels 6 ajuts atorgats per la Fundació Mutua Madrileña a centres catalans

La Fundación Mutua Madrileña ha lliurat els seus XX Ajuts a la Investigació en Salut, dotats de 2,3 milions d'euros, a 26 estudis clínics que es desenvoluparan a hospitals de tot Espanya. Sis d'aquests projectes de recerca es desenvoluparan a Barcelona a les àrees d'immunoteràpia en càncer, malalties rares infantils, salut mental infantojuvenil i trasplantament, i rebran conjuntament un finançament de més de 680.000 euros.

El doctor Manel Esteller estarà al capdavant d'un estudi col·laboratiu entre equips de diferents comunitats autònomes que es liderarà des de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) de Barcelona. El projecte utilitzarà la biòpsia líquida -una prova que analitza lesions genètiques a les cèl·lules procedents del tumor que circulen per la sang del pacient- per identificar alteracions genètiques, epigenètiques i d'expressió de gens en mostres tumorals de pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites (microcític). Aquest tipus de càncer de pulmó suposa al voltant del 25% del total i és el que presenta menys esperança de vida i pitjor resposta, tant a la quimioteràpia clàssica com a la immunoteràpia. A més, sol detectar-se quan ja ha originat metàstasi.

Des de l'Hospital del Mar Research Institute, el doctor Joaquín Arribas, durà a terme un altre estudi en el camp de la immunoteràpia en càncer. En concret, realitzarà una anàlisi prospectiva de biòpsies obtingudes en un assaig clínic de fase 1 d'augment de dosi usant cèl·lules CAR-t Her 2 biospecific en pacients amb tumors sòlids avançats positius per a P95HER2.

En el camp de les malalties rares es duran a terme dos estudis. Un des de l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer-IDIBAPS de noves aproximacions terapèutiques, farmacològiques i genètiques a la síndrome mitocondral de Kearns-Sayre que posarà en marxa la doctora Gloria Gabarrau. I des de l'Institut d'Investigació biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), la doctora Marta Pineda, durà a terme una estratègia col·laborativa nacional per millorar la identificació i el maneig clínic de la síndrome de deficiència constitucional en la reparació d'errors d'aparellament.

En salut mental, el doctor Oscar García-Algar, des del Clinic-IDIBAPS provarà l'epigalocatequina (EGCG), els probiòtics i l'estimulació neurocognitiva en el trastorn de l'espectre alcohòlic fetal (TEAF).

Finalment, en el camp dels trasplantaments, l'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (IR-HUVH), el doctor Oriol Bestard, durà a terme un reset immunològic per permetre l'accés al trasplantament renal compatible en pacients hiperimmunitzats.

A més, els hospitals Arnau de Vilanova a Lleida i de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona, col·laboraran en un altre estudi col·laboratiu al camp de la traumatologia que provarà el primer tractament per al traumatisme cranial i que es liderarà des de l'Hospital de Son Espases, a Palma de Mallorca.

 

D'esquerra a dreta: Dr Rafael Matesanz, Dr Joaquín Arribas, Dra. Margarida del Val i  Ignacio Garralda.

 

20 anys d'ajuda a la investigació

La Fundación Mutua Madrileña, que celebra aquest any el 20è aniversari, ha destinat aquests anys 68 milions d'euros a aquesta convocatòria anual d'ajudes que ha servit per posar en marxa 1.400 projectes de recerca

A través d'aquests ajuts, la Fundación Mutua contribueix econòmicament amb la investigació mèdica de qualitat que es fa a Espanya. Els 26 projectes seleccionats es duran a terme a hospitals públics espanyols a les àrees de trasplantaments, centrada aquest any en la immunotolerància, els xenotrasplantaments i la preservació d'òrgans, traumatologia i les seves seqüeles, incloses les neurològiques derivades de traumatismes, malalties rares que es manifesten a la infància, oncologia centrada en immunoteràpia i càncer i salut mental, centrada en trastorns infanto-juvenils.

L'acte de lliurament d'aquestes vintena convocatòria d'Ajuts a la Investigació en Salut ha estat presidit pel president del Grup Mútua i la seva fundació, Ignacio Garralda, i ha comptat amb el president del Comitè Científic de la Fundació Mutua Madrileña, el doctor Rafael Matesanz i la viròloga i investigadora del CSIC, Margarita del Val.

Consulteu la relació completa de projectes que han rebut una Ajuda a la Investigació en Salut de la Fundació Mutua Madrileña a:

https://www.fundacionmutua.es/salud/ayudas-investigacion/

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat