Agenda

1 de desembre de 2013 - Actes

Dia Mundial de la Sida 2013: "Avançant cap a la meta d'arribar a zero"

Des de fa vint-i-sis anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. Aquest esdeveniment brinda a tots els coparticipants, tant públics com privats, una de les oportunitats més clares per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció, en els països amb més prevalença i també a la resta del món.

Cada any, el Programa per a la Prevenció i l’Assistència de la Sida, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, elabora un comunicat amb un lema que es renova cada any i s’adapta a les directrius internacionals d’entitats com l‘Organització Mundial de la Salud, ONUSIDA o World AIDS, entre d’altres.

En l’elaboració del Comunicat del Dia Mundial de la Sida hi col·laboren tant entitats publiques com privades, les quals volen expressar la solidaritat mitjançant la seva adhesió.

El lema d’aquesta vint-i-sisena commemoració,“Avançant cap a la meta d’arribar a zero”, vol remarcar la importància de mantenir els progressos assolits en la prevenció, el diagnòstic precoç, els tractaments i la no-discriminació, que són els pilars fonamentals en la lluita contra la sida i la clau per avançar de forma conjunta cap al repte d’ONUSIDA d’arribar a zero en noves infeccions, en morts per la sida i en discriminació.

Del 22 al 29 de novembre es va celebrar la Setmana Europea de la prova de detecció de la infecció pel VIH. Amb el lema "Parla del VIH. Fes-te la prova", l'objectiu de la jornada era promoure la prevenció d'aquesta malaltia, així com incentivar la realització de la prova de diagnòstic del VIH a les persones que han estat exposades a situacions de risc per aquest virus i reduir el retard diagnòstic.

El VIH/sida a Catalunya i al món

Des de 1981, any en què es van diagnosticar els primers casos de sida, fins a l’actualitat més de 60 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Més de 35 milions de persones viuen a tot el món amb el VIH i 2,3 milions de persones s’infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l’Àfrica subsahariana. El mecanisme principal de transmissió del virus han estat les relacions sexuals no protegides.

A Catalunya hi ha, actualment, unes 30.000 persones infectades pel VIH. L’any 2012 es van notificar 716 nous diagnòstics de la infecció. El grup de transmissió més freqüent durant aquest any ha estat el d’homes. Els col·lectius més afectats han estat el d’homes que tenen sexe amb altres homes (60% ), el d’homes heterosexuals (15%), el de dones heterosexuals (9%) i els usuaris de drogues per via parenteral (6%).

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat