Agenda

21 de juny de 2011 - Actes

Conferència del Professor Sir Roy Calne, pioner en la utilització de fàrmacs per controlar el rebuig d'òrgans en els trasplantaments

III Conferència Alexander Fleming

Amb motiu del Cicle de Conferències “Construint ponts entre la Recerca i la Salut” que vam encetar ara ja fa dos anys com un punt de trobada anual al voltant del mestratge d'un investigador rellevant en el camp de la Biomedicina, el proper 21 de juny comptarem amb la presència del Professor Sir Roy Calne que, sota el títol “Organ transplantation achievements and future prospects", realitzarà la tercera conferència magistral a l'Auditori del PRBB a les 13:00 hores.

Sir Roy Calne és un pioner en la utilització de fàrmacs per controlar el fenomen del rebuig d'òrgans en l'àmbit dels trasplantaments, fet que ha estat un punt cabdal en l'expansió del trasplantament a tot el món.

Roy Yorke Calne va néixer l'any 1930 a Surrey. La seva formació es va iniciar al Lancing College i es va graduar al Guy’s Hospital de Londres. Va servir al seu país a Hong Kong, Singapur i Malàisia dintre del regiment Gurkha. A la seva tornada va treballar a diferents serveis de Cirurgia d'hospitals londinencs i després va obtenir la beca Harkness per anar a la Harvard Medical School. El seu interès en el camp de la immunosupressió i el trasplantament va començar l'any 1959. Va ser el primer en demostrar una supervivència prolongada del trasplantament renal a un model caní utilitzant la 6-mercaptopurina i després d’un derivat, la azatioprina. La seva eficàcia clínica va ser demostrada per primera vegada a Boston pel Dr. Murray i, de fet, està considerada com la primera substància immunosupressora amb interès clínic. El 1965 és nomenat Professor de Cirurgia de la Universitat de Cambridge i desenvolupa el programa de trasplantament d'òrgans al Addenbrooke’s Hospital assolint la fita de realitzar el primer trasplantament de fetge a Europa l'any 1968. És membre de la Royal Society des de 1974 i va ser nomenat Cavaller el 1986.

Els seus estudis experimentals varen continuar i va demostrar l'efectivitat de la ciclosporina com substància immunosupressora i va ser el primer en utilitzar-la al trasplantament clínic. Uns anys després, els seus estudis van portar a la introducció de la rapamicina i d'un anticòs monoclonal, el Campath 1H, una de les substàncies més potents pel control del rebuig agut al trasplantament renal.

Sir Roy Calne es va retirar l'any 1998, però les seves inquietuds continuen estudiant ara a models experimentals la possible utilització de les cèl·lules mare i la teràpia gènica en el tractament de la diabetis. En l'actualitat és Professor Emèrit de la Universitat de Cambridge i Professor Visitant de Cirurgia de la Universitat Nacional de Singapur.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat