Agenda

31 de maig de 2012 - Actes

Dia Mundial sense Tabac

Continuem promovent la salut de la població i dels notres professionals

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, la Comissió Hospitals Sense Fum del PSMAR organitza el 31 de maig des de les 13:00 fins les 15:00 hores un conjunt d'activitats en els diferents centres amb un doble objectiu, promoure la deshabituació entre els/les professionals i la ciutadania i garantir un ple compliment de la llei 42/2010.

Amb l'objectiu de conscienciar la gent sobre els greus perjudicis que comporta el tabac, s'instal·larà un espai informatiu i de divulgació a les recepcions dels diferents centres. Es proporcionarà informació sobre els beneficis de no fumar i s'oferirà, amb l'ajuda dels nostres professionals, la possibilitat de realitzar cooximetries.

S'informarà sobre el Programa de Tractament del Tabac (PTT), oferint als/les professionals a iniciar-lo adreçant-se al servei de Salut Laboral. Aquest Programa funciona des de juliol de 2009 i ja s'han atès un total de 132 persones, amb bons resultats. Si us hi adreceu, us atendran un metge i infermer amb experiència i formació específica en el tractament i deshabituació del tabac.

En els vestíbuls dels diferents centres es projectarà un vídeo amb informació diversa relacionada amb els efectes nocius del tabac, l'addicció que suposa, els mètodes de tractament existents,... i una entrevista a la Dra. francina Fonseca, psiquiatra de l'Hospital del Mar.

A l'Hospital de l'Esperança, el Centre Fòrum i el Centre Dr. Emili Mira es faran "Murals sense Fum", espais en què pacients, usuaris, familiars i professionals podran deixar la seva empremta i opinió, bé a través de comentaris, retalls de diaris o inclòs objectes, en relació a la lluita contra el tabac. 

Aprofitem per donar a conèixer els resultats de l'enquesta de prevalença de consum de tabac realitzada entre els treballadors dels hospitals del Mar i l'Esperança.

 

Enquesta de prevalença de consum de tabac

Des del 2001, s'han dut a terme 6 enquestes entre els professionals d'aquests centres, 4 al Mar i 2 a l’Esperança per conèixer la prevalença de fumadors. En elles també s'han recollit dades sobre els hàbits dels fumadors, l’exposició al fum ambiental de tabac en l’àmbit laboral i les opinions sobre el paper del professional i les normatives al voltant del tabaquisme entre els professionals sanitaris.

En l'enquesta del 2011, per primer cop, la prevalença global de professionals fumadors disminueix al Parc de Salut MAR, passant del 36,5% en el 2009 al 29,5% en el 2011. Descens que és més evident entre les dones que entre els homes.

Al llarg d'aquests anys...

Ha disminuït la prevalença entre els/les professionals mèdics i d’infermeria, però ha augmentat entre els/les administratius/ves.

Ha disminuït també la quantitat declarada de cigarretes consumides.

En relació als llocs on els fumadors declaren que fumen durant la jornada laboral, desapareix progressivament el tabaquisme en despatxos, cafeteria, sales de reunió, passadissos i ascensors.

Disminueix també el tabaquisme en llocs externs, però es detecten nous llocs no permesos

Persisteix la preocupació pels efectes nocius del tabac, del 65% al 2011

Ha augmentat el coneixement del Programa de tractament de tabaquisme del PSMAR (45,1% al 2011), i la percepció de senyalització adequada (67,0% al 2011)

Exposició laboral al fum del tabac 

S'evidencia una disminució significativa al llarg d'aquest període en el percentatge de treballadors exposats al fum de tabac durant la jornada laboral. El 2011 aquest percentatge era:

  • Fumadors 19,1%
  • No fumadors 15,5%
  • Ex-fumadors 12,0%

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat